girafbv.nl
Curriculum Vitea oprichter GIRAF B.V.

 

 



Persoonsgegevens

Naam :Hendrik Figge

Roepnaam :Henk

Geboren Te : Oberwinter (West) Duitsland

Datum : 1 oktober 1954

Adres :Broekstraat 18 4849 PE Dorst

Huwelijkse staat :Getrouwd Met :Helena Johanna Paulina Cornelia Maria Ramakers

Kinderen :3 dochters (Laura, Maaike en Sarah)

Tel. nr. Mobiel :06 515 811 77

E-mail adres :henk.figge@girafbv.nl

Opleidingen

Hogere Technische School Rotterdam - Weg- en Waterbouwkunde Diploma 1977

Hogere Technische School Den Haag - Post HBO Stedenbouwkundige Techniek Diploma 1983 Instituut voor Sociale Wetenschappen - Management voor overheidsorganisaties Diploma 1985

Bedrijfshogeschool Katholieke Leergangen - Vastgoedmanagement Diploma 1992

Diverse cursussen betreffende management, onderhandelingstechnieken en grondbeleid.

Werkervaring

Praktijkjaar HTS

Rijkswaterstaat Directie Zuid Holland - Aanleg van de Rijksweg 16 nabij de Drechttunnel in Zwijndrecht 1985 Aannemerscombinatie aanleg Schipholtunnel - Aanleg schiphol tunnel 1986

Gemeentewerken Rotterdam Ingenieursbureau Wegen 1977-1986

Functies: - Tekenaar, - Besteksvoorbereider - Directievoerder - Projectleider binnendienst

Enige projecten: - Diverse straatvernieuwingsprojecten - Wegenbouwwerk in het kader van de aanleg van de Botlektunnel - Uitbreidingsplan Beverwaard - Aanleg wegen Groeninx van Zoelenlaan - Aanpassingen en aanleg van wegen in het kader van de spoortunnel.

Vanaf de HTS ben ik meteen begonnen bij gemeentewerken Rotterdam. Bij deze dienst heb ik diverse functies bekleed. De op de HTS opgedane kennis werd in de praktijk toegepast. Vooral het ontleden van complexe problemen en het stap voor stap oplossen van het probleem bleek voor mij de uitdaging. Door mijn belangstelling voor financiën werd steeds meer getrokken door allerlei vormen van calculatiewerk. In mijn periode bij gemeentewerken ben ik verantwoordelijk geweest voor het bijhouden van de zogenoemde kredietramingsprijslijst. Verder werd ik ingezet op kredietramingen, besteksramingen, enzovoorts. In toenemende mate werd ik geconfronteerd met andere disciplines binnen een gemeentelijk apparaat. Vooral de ruimtelijke ordening en het grondbedrijf waren gebieden die intrigeerden en mij als civiel technicus uitdaagden om een net iets andere technische verantwoorde oplossing te kiezen. Daarmee ontstonden producten waarmee de plannen van andere disciplines ten uitvoer werden gebracht. Ik heb vooral leren samenwerken.

Grondbedrijf Rotterdam (inmiddels Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) 1986-1989

Functie: - Planeconoom

Enige projecten: - Uitbreidingsplan Zevenkamp - Uitbreidingsplan Oosterflank - Stadsvernieuwingswijk Het Oude Westen - Stadsvernieuwingswijk Middelland

Mijn periode bij het grondbedrijf Rotterdam was een leerperiode. Mijn wiskundige kennis werd nu meer gefocust op financieel-economische vraagstukken. Kosten-batenanalyses zijn bij een grondbedrijf van levensbelang. Mijn civieltechnische kennis werd uitgebreid ingezet binnen de plannen die ik als planeconoom onder mijn hoede had. Verder werd er kennis opgedaan op andere vakdisciplines, zoals volkshuisvesting, verkeer, ruimtelijke ordening en economie. Deze disciplines worden in de grondexploitatie (kosten-batenanalyse van een ruimtelijk plan) bij een gebracht en financieel-economisch vertaalt.

Grondbedrijf Breda 1989-1997

Functie: - Hoofd Planeconomie

Enige projecten: - Uitbreidingsplan Haagse Beemden - Hoge Vucht - Streekplan Breda - Chasseterrein

Mijn tijd bij de gemeente Breda bracht mij dichter bij de politiek. Als hoofd van de afdeling werd vaak van mij gevraagd toelichtingen (mondeling en schriftelijk) te verzorgen voor wethouders, college en raadsfracties. In deze periode heb ik de opgedane kennis verder ontwikkeld en vooral ook middels cursussen theoretisch beter onderbouwd. Met name de financiële rekenkunde is in deze periode verder opgebouwd. Bijzondere aandacht ging uit naar het ontwikkelen van een rekenmodel dat met de invoer van een beperkt aantal parameters snel tot een kosten-batenanalyse gekomen kon worden van structuurplannen. Met het rekenmodel waren we in Breda en omgeving in staat op betrouwbare wijze de financieel-economische haalbaarheid van de ruimtelijke ontwikkeling in kaart te brengen. Belangrijk was ook om de budgetten binnen grondexploitatie beter te kunnen monitoren. Daartoe is een methodiek ontwikkeld om de boekhouding te koppelen aan de grondexploitatie en anders om.

NBM-Amstelland (grondbedrijf in oprichting) 1997

Functie: - Planmanager

Projecten: - Zwanenbalg - Opzet organisatie grondbedrijf

In deze periode van 8 maanden heb ik als tweede man veel werk verzet om het op te richten bedrijf organisatorisch goed in de steigers te zetten. Daarbij was een gestandaardiseerde werkmethodiek en planning basis voor het opzetten van het bedrijf. Binnen die gestandaardiseerde werkmethode is veel aandacht besteed aan het koppelen van systemen (grondexploitatie en administratie) om op die manier risicomanagement beter te ondersteunen.

O.P.P. Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke sector B.V. 1997-2008

Functies: - Planmanager - Adjunct Directeur (management back-Office en risicobeheersing)

Enige projecten: - Zwanenbalg - Detailhandellocatie Dokkum - Suijssenwaerde te Oude Tonge - Opzet organisatie O.P.P. - Automatisering O.P.P.

Mede “oprichter” van het bedrijf. Ik ben, samen met de directeur van het bedrijf, vanaf het begin betrokken bij het bedrijf, dat door de N.V. Bank Nederlandse Gemeenten is opgericht. Feitelijk is deze periode de voortzetting van mijn periode bij NBM-Amstelland. De Bank Nederlandse Gemeenten heeft het initiatief van NMB-Amstelland overgenomen compleet met projecten en medewerkers. In de beginperiode was ik als enige planmanager verantwoordelijk voor het ten uitvoer brengen van de projecten binnen O.P.P. Vooral het plan Zwanenbalg in Den Helder is ten uitvoer gebracht. Later kwam de aandacht steeds meer te liggen bij de grondexploitaties, de administratie, risicobeheersing, financieringsvraagstukken en aanverwante zaken. Voor O.P.P. een in eerste instantie een rekenprogramma ontwikkeld op basis van een excelspreadsheet. Dit model was zo danig opgebouwd dat administratie en rekenmodel op elkaar aansloten. Daarmee werd het model ook ingezet in de beheersing en bewaking van het bedrijfsproces binnen O.P.P. Momenteel zijn we bezig met de opgedane kennis binnen O.P.P. een rekenmodel op te bouwen met een stabielere werkomgeving. Dit programma wordt een krachtig beheersings-, bewakings- en rekenmodel waarmee de groeiende portefeuille van O.P.P. goed gevolgd kan worden.

Oprichting GIRAF B.V.

Zie verder (uitgevoerde) opdrachten.